44 104,00 zł
Cena regularna:
55 130,00 zł
30 712,00 zł
Cena regularna:
38 390,00 zł
34 088,00 zł
Cena regularna:
42 610,00 zł
49 336,00 zł
Cena regularna:
61 670,00 zł
51 280,00 zł
Cena regularna:
64 100,00 zł
34 960,00 zł
Cena regularna:
43 700,00 zł
35 944,00 zł
Cena regularna:
44 930,00 zł
39 928,00 zł
Cena regularna:
49 910,00 zł
39 928,00 zł
Cena regularna:
49 910,00 zł
55 032,00 zł
Cena regularna:
68 790,00 zł
39 048,00 zł
Cena regularna:
48 810,00 zł
43 032,00 zł
Cena regularna:
53 790,00 zł
44 496,00 zł
Cena regularna:
55 620,00 zł
31 288,00 zł
Cena regularna:
39 110,00 zł
35 640,00 zł
Cena regularna:
44 550,00 zł
54 768,00 zł
Cena regularna:
68 460,00 zł
56 696,00 zł
Cena regularna:
70 870,00 zł
40 392,00 zł
Cena regularna:
50 490,00 zł
Szafa chłodnicza- podstawowy sprzęt do bezpiecznego magazynowania artykułów spożywczych
Szafa chłodnicza to urządzenie, którego nie może zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym. Służy do przechowywania produktów spożywczych, gotowych potraw czy też półproduktów w odpowiednio niskiej temperaturze. Stanowi także podstawowe wyposażenie wielu sklepów, barów, hipermarketów i tym podobnych.
Profesjonalne chłodziarki posiadają elektroniczny system, dzięki któremu idealnie dopasujesz temperaturę chłodzenia do swoich potrzeb. Wyróżniają się one również dużo większym zakresem temperatury niż domowa lodówka.
Jakie są rodzaje szaf chłodniczych gastronomicznych?
Szafa chłodnicza gastronomiczna ma za zadanie spowolnić proces psucia się artykułów spożywczych. Oprócz magazynowania produktów może również służyć jako ekspozycja wyrobów cukierniczych czy też napojów.
Wyróżniamy kilka wariantów szaf chłodniczych:
- szafy chłodnicze 1-drzwiowe,
- szafy chłodnicze 2- drzwiowe,
- szafy chłodnicze przeszklone,
- szafy chłodnicze z dodatkowym zamrażalnikiem,
- chłodziarki do wina,
- szafy chłodnicze podblatowe.
O czym pamiętać wybierając szafę chłodniczą?
Przy wyborze lodówki gastronomicznej należy kierować się jej przeznaczeniem. Inną funkcję będzie pełnić szafa chłodnicza przeszklona na napoje, a jeszcze inną wielka szafa chłodnicza 2-drzwiowa do przechowywania produktów spożywczych.
Należy zwrócić uwagę na takie parametry jak:
- wydajność,
- zakres temperatur,
- pojemność,
- wymiary,
- materiał wykonania,
- czynnik chłodniczy,
- poziom szumu,
- klasa klimatyczna,
- klasa energetyczna,
- inne dodatkowe funkcje (np. zamek, regulacja półek lub oświetlenie LED).
Jak dobrać odpowiedni rozmiar szafy chłodniczej?
Urządzenia chłodnicze występują w wielu wariantach oraz wielkościach. Na rynku znaleźć można niewielkie chłodziarki podblatowe, ale także wielkogabarytowe szafy chłodnicze wolnostojące.
Rozmiar lodówki powinno się dobrać do potrzeb lokalu gastronomicznego i wielkości pomieszczenia, w którym ma się ona znajdować. Należałoby wziąć pod uwagę:
- Pojemność- podana w litrach. Wskazuje objętość komory, w której można przechowywać produkty.
- Wymiary- parametr ten wskaże ile miejsca w pomieszczeniu zajmie dane urządzenie.
- Typ oraz ilość półek- by optymalnie i w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń do magazynowania.