W trosce o zachowanie wyjątkowej jakości dań i zadowolenie gości, kluczowe jest wydawanie potraw w idealnej temperaturze. Podanie zimnego lub chłodnego dania może skutecznie odstraszyć klientów lokalu. Na szczęście istnieje rozwiązanie, pozwalające zachować optymalną temperaturę mięs, sosów, warzyw, kasz, makaronów czy ryżu, nawet przy obsługiwaniu dużej liczby osób. Mowa mianowicie o niezastąpionych bemarach gastronomicznych.
Blog
Gastronomia to zdecydowanie więcej niż tylko zaspokajanie głodu. To także podróż przez zmysły, z których jeden - wzrok - ma szczególnie istotne znaczenie. Plating i nowoczesne dekorowanie potraw to wyszukany sposób prezentacji dań. Dzięki niemu nawet najprostszy posiłek może zmienić się w urzekające arcydzieło, zdolne do podbicia serc i podniebienia nie tylko miłośników kulinariów, lecz również wymagających estetów.
W dzisiejszym świecie kulinaria stają się nie tylko kreatywnym wyrazem kultury i tradycji, ale również polem eksperymentów naukowych. Kuchnia molekularna, pionierska dziedzina gastronomii, w której naukowe podejście łączy się z kulinarną inwencją, rewolucjonizuje sposób, w jaki myślimy o jedzeniu.
W niniejszym artykule zapraszamy do zapoznania się z fascynującym światem kuchni molekularnej, z jej korzeniami, technikami oraz wpływem na przyszłość gastronomii.
W świecie kulinarnych eksploracji nieustannie pojawiają się nowe techniki, które rewolucjonizują sposób, w jaki gotujemy i wydobywamy smak. Jedną z tych innowacyjnych metod jest gotowanie sous vide – technika polegająca na gotowaniu żywności w kontrolowanej temperaturze.
W niniejszym artykule przyjrzymy się tej fascynującej metodzie od podstawowych zasad aż po zaawansowane techniki, które pozwolą osiągnąć mistrzostwo w gotowaniu.
Znalezienie idealnego prezentu dla miłośników sztuki kulinarnej jest nie lada wyzwaniem. Jednak nie ma powodu do obaw. W tym artykule przedstawiamy dwanaście kreatywnych i wyszukanych pomysłów na prezent dla kucharza, które z pewnością wywołają u niego entuzjazm i zainspirują do tworzenia jeszcze wykwintniejszych dań.